Het verwijderen van siliconenkit: hoe doe je dat?
Klinkt het volgende bekend? Je bent nog steeds tevreden over je badkamer of keuken, maar die vervelende siliconenvoegen beginnen te schimmelen, te verkleuren of zelfs los te laten.
Maak je geen zorgen! Je hoeft niet meteen een complete verbouwing te plannen; het is alleen tijd om de siliconenkit te vervangen. Siliconenkit van hoge kwaliteit gaat lang mee. Door externe factoren kan er echter altijd achteruitgang optreden. De kans bestaat dus dat je siliconenkit verwijderen moet. In dit blog vertellen we je waar je op moet letten, en hoe je het doet.
Belangrijk om te weten, is dat je de kit in zijn geheel moet verwijderen. Niet alleen de beschadigde delen. Restanten van de oude kit beïnvloeden de hechting van de nieuwe kit negatief. Voor een duurzame en waterdichte afwerking is het daarmee essentieel om de oude siliconenkit volledig te verwijderen.
Benodigdheden voor het verwijderen van siliconenkit
Siliconenkit verwijderen is zonder de juiste hulpmiddelen vrijwel onmogelijk. Hier is een lijst met materialen die handig zijn voor het verwijderen van siliconenkit:
- Milwaukee Schuifmes (18mm/25mm)
- Milwaukee Mesjes (18mm/25mm)
- Fugenmeister Delta Kitvoegsnijder
- Fugenmeister Kitvoegsnijder vervangingsbladen
- Irwin Afbreekmes Bi-Metaal (18mm)
Is azijn effectief voor het verwijderen van siliconenkit?
Daarin kunnen we kort zijn: nee. Azijn maakt de kit zacht, maar vervolgens moet de oude kit nog steeds weggesneden worden. Het meest effectief siliconenkit verwijderen doe je door met de juiste hulpmiddelen de oude voeg weg te snijden, en vervolgens te behandelen met siliconenverwijderaar. Dit zorgt dat alle overgebleven restjes ook verwijderd worden.
Siliconenkit in de badkamer verwijderen
Hoe is de staat van de voegen in jouw badkamer? Zijn ze nog in goede conditie of is het tijd voor vervanging? Het is verstandig om de kitvoegen in je badkamer tijdig te vernieuwen om lekkages en hoge kosten te voorkomen. Maar wanneer moet je de kit in de badkamer vervangen?
Neem bijvoorbeeld de douche; een natte omgeving waar regelmatig agressieve schoonmaakmiddelen worden gebruikt en waar schimmel kan ontstaan.
De siliconenkit in en rondom de douche staat onder druk, daarom adviseren we om deze om de vijf jaar te vervangen. Voordat je nieuwe siliconenkit kunt aanbrengen, moet je de oude kit in de douche en rondom de douchebak verwijderen.
Voor het verwijderen van oude siliconenkit heb je een voegensnijder en siliconenverwijderaar nodig. Een populaire techniek is om een klein stuk van de siliconenkit los te maken met een afbreekmes en de kit voorzichtig op te rollen, zodat je in één keer een groot stuk verwijdert. Het is mogelijk dat er nog restjes achterblijven, die je kunt verwijderen met jouw voegensnijder, in combinatie met een siliconenverwijderaar Het is cruciaal dat er geen oude siliconenresten achterblijven voor een goede hechting van de nieuwe kit.
Siliconenkit van tegels verwijderen
Bij het proces van afkitten kan er wel eens een rommel ontstaan, waarbij kit op ongewenste plekken terecht komt. Zoals op jouw tegelvloer. Het is zonde als deze vloer vol met kit komt te zitten, dus je wilt het graag verwijderen.
Wees niet bang! Kit kan zowel voor als na het uitharden worden verwijderd van de tegels. Als je dit vóór het uitharden doet, kun je gebruik maken van cleaning wipes of een cleaner. Voor het verwijderen van uitgeharde kit is een afbreekmes of plamuurmes de beste keuze.
Siliconenkit rondom glas verwijderen
Ook de kitvoegen rondom glas moeten soms vervangen worden. Voordat dit kan, moet de oude kit worden verwijderd. Dit kan eenvoudig met een siliconenverwijderaar, plamuurmes, afbreekmes en een product als OTTO Silout of sealant remover.
Kitnaden in hoeken kunnen gemakkelijk worden verwijderd met deze zelfde tools. Het is belangrijk dat je let op de resten; deze moet je ook verwijderen. Na verwijdering van de kitrand moet je voeg weer helemaal schoon zijn. Dit zodat de nieuwe kit goed zal hechten.
Oude kit verwijderen: zo doe je dat
Het verwijderen van oude kit kan vervelend zijn, maar met het juiste gereedschap maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Hier zijn enkele handige tools:
- Siliconenverwijderaar 3-in-1: Deze tool is speciaal ontworpen voor het verwijderen en afwerken van kitnaden. De RVS kitschraper in combinatie met de krabber maakt het eenvoudig om oude kit te verwijderen.
- Plamuurmes: Dit multifunctionele mes is ideaal voor het verwijderen van de laatste resten siliconenkit.
- Afbreekmes: Dit onmisbare gereedschap is niet alleen geschikt voor het snijden van oude kit, maar kan voor vele andere toepassingen worden gebruikt. Een groot voordeel is dat je het mesje gemakkelijk vervangt als het bot is.
- Silout: Een gebruiksklare pasta voor het verwijderen van uitgeharde siliconenresten. Laat inwerken en verwijder de resten met een plamuurmes.
- Sealant Remover: Een gebruiksklare spray op basis van terpenen voor het eenvoudig en snel verwijderen van uitgeharde siliconenresten. Laat minstens 10 minuten inwerken en gebruik een plamuurmes of doek voor de resterende delen.
Dit gereedschap kan niet alleen worden gebruikt voor het verwijderen van kit op tegels en in badkamers, maar ook voor andere toepassingen, zoals het verwijderen van kitranden en op kozijnen.
Zodra je alle siliconenkit hebt verwijderd, is het belangrijk om de ondergrond goed te ontvetten voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Dit kan eenvoudig met een cleaner en een schone doek.
Na het lezen van deze gids en het verwijderen van de siliconenkit, ben je klaar om aan de slag te gaan met het opnieuw afkitten. Heb je nog vragen over welke kit je het beste kunt gebruiken in de badkamer? Lees dan onze andere blog over geschikte kit voor badkamers! En je mag natuurlijk altijd bellen of mailen voor vragen en advies!