Sanitairkit aanbrengen: hoe doe je dat?
Nieuwe kit aanbrengen in uw sanitair is een precieze klus. Hoe doet u dat en waar moet u op letten? In dit blog nemen we u mee van het begin tot het eindresultaat.
Begin bij het begin
Voordat u sanitairkit gaat aanbrengen moet de voeg uiterst goed schoongemaakt worden. Het is belangrijk dat er geen oude kitresten achterblijven. Ook stof- en andere vuildeeltjes moeten worden weggehaald. Deze zitten een uitmuntend resultaat van de nieuwe kit allemaal in de weg. Siliconen kitresten haalt u eenvoudiger weg met een voegensnijder. Deze tool is speciaal gemaakt om oude kit te verwijderen uit voegen. Voor de overgebleven resten van de kit kan de Ottoseal SilOut of de Soudal Adhesive Remover gebruikt worden. Daarna is het verstandig om met cleaners en reinigingsdoekjes de te kitten oppervlaktes goed te ontvetten en schoon te maken. Pas dan kan de kit op zijn best hechten.
Goed voorbehandelen
Voor sommige oppervlakken is het van belang dat u een primer gebruikt om voor goede hechting te zorgen. Er zit verschil tussen de primers en in welke u nodig heeft voor welke ondergrond(en). Lees hiervoor het technisch specificatieblad van de kit die u wilt gebruiken of neem hierover contact met ons op via de telefoon, de mail of via de chat.
De juiste producten kiezen
Heeft u de oppervlakte goed schoongemaakt, ontvet en waar nodig geprimerd? Dan is het tijd om te kitten. Maar welke kit heeft u nodig? En welke kleur past het beste bij uw toepassing? Op onze website vindt u deze informatie. Hier kunt u vinden welke afdichtingskitten u kunt gebruiken voor uw toepassing. In de productomschrijving kunt u uitgebreid lezen waarvoor de betreffende producten ingezet worden. Zo kunt u bepalen of het de juiste kit is voor uw toepassing. Op dezelfde productpagina kunt u kiezen uit de beschikbare kleuren. Het verschilt per product welke en hoeveel kleuren er zijn. Kijk daarom op de website naar de mogelijkheden en kies de best passende kleur voor uw toepassing.
Sanitairkit: waar op te letten?
Kit voor in een sanitaire omgeving moet voldoen aan bepaalde standaarden. Zo moet deze bijvoorbeeld schimmelwerend zijn. Omdat het gaat om ruimtes die geregeld vochtig worden moet de kit daartegen bestand zijn. Daarnaast moet het een goede allrounder zijn; een sanitaire ruimte bestaat dikwijls uit meerdere materialen (keramische of natuurstenen tegels, glas, kunststof, RVS of andere materialen). Belangrijk is dat u de sanitairkit kiest die past bij uw toepassing. Er is niet één kit die letterlijk alles kan, dus u zult de juiste keuze moeten maken. Zorg altijd voor voldoende ventilatie tijdens het kitten.
Sanitairkit afwerken: tips
Is de kitlaag naar uw eigen tevredenheid aangebracht? Dan is het tijd voor de volgende stap: het afmessen en het afwerken. We geven u hiervoor een aantal praktische tips. Wanneer de kit is aangebracht moet deze ook worden gladgestreken. Het is namelijk niet mooi wanneer u bobbelige of rafelige kitranden in uw sanitaire ruimtes hebt. Wij adviseren u om op de aangebrachte kitlaag een beetje kitzeep aan te brengen. Gebruik hiervoor onze kwasten ten behoeve van het afwerken van de kitvoegen. Bij de spuitfles kitzeep gaat het om kant en klare kitzeep. Bent u een grootverbruiker, dan is de Kitzeep Gold (verkrijgbaar in 1L, 5L en 10L) een goede optie. Let hierbij op de ondergrond: sommige poreuze ondergronden hebben een bepaald type kitzeep nodig. Als de kitzeep voorzichtig over de kit is gespoten, begint u met het afwerken. Hiervoor gebruikt u afwerkgereedschap. Als u een kitplaatje gebruikt, maak dit dan nat met de kitzeep. Zet het afstrijkplaatje haaks op de tegels, tegen de kit aan. Haal in een soepele beweging de overbodige kitresten weg van beneden naar boven. We raden u aan om van benedenaf te beginnen. Dit zodat het water niet naar beneden druppelt op de kitlaag op de grond, waardoor deze eventueel niet meer goed zal hechten op de ondergrond van de vloer. U kunt als laatste uw vinger gebruiken om de kit af te strijken tot u het perfecte resultaat heeft behaald.
De sanitairkit moet nu uitharden
Als u de kit heeft aangebracht en heeft afgewerkt dan is het uitharden cruciaal. Zorg ervoor dat de sanitairkit goed is uitgehard voordat deze belast wordt. Als u toch eerder de voegen belast dan is de kans aanwezig dat er scheurtjes, barstjes of rafelranden ontstaan. Elke kitsoort heeft een andere uithardtijd, dus let op hoe lang u uw kit moet laten drogen volgens het specificatieblad. Daarnaast is de uithardtijd ook afhankelijk van zaken als temperatuur, vochtgehalte en (in het geval van buitenlucht) ook weersomstandigheden.
Nu aan de slag gaan
Wilt u direct aan de slag gaan? In onze webshop vindt u alles wat u nodig heeft voor het kitten van uw sanitaire ruimte(s). Van de cleaners en primers vooraf tot de afwerkzeep achteraf. Ons assortiment is breed en er zit altijd wel een passende oplossing voor u bij. Wanneer u het voor 16:00 uur bestelt, wordt uw bestelling nog dezelfde dag voor u ingepakt en verzonden. Zo kunt u snel beginnen met het kitten van uw sanitaire ruimte(s).